Du behöver
- blomkålshuvud (ca 1 kg)
- purjolök (ca 100 g)
- smör ca 30 g
- vetemjöl ca 1/2 dl
- 4.5 dl spad från blomkålen
- 1 dl vispgrädde
- 0.5 tsk salt
- 1 dl riven ost
Gör så här
Dela blomkålshuvudet i buketter. Skiva stocken. Koka alltsammans i lättsaltat vatten cirka 10 minuter eller tills grönsaken känns nästan mjuk. Låt rinna av. Spara blomkålsvattnet. Lägg blomkålen i en ugnssäker form. Fräs purjolöken i smöret. Strö över mjölet. Späd med blomkålsspadet och med grädden. Låt puttra några minuter. Späd med mer vätska om så behövs eller strö över lite mjöl om allt verkar bli för tunt. Smaka av med saltet efter egen smak. Häll såsen över blomkålen. Strö över osten. Gratinera rätten i 250 grader tills ytan blivit läckert gulbrun.