Boeuf Bourguignon med potatispuré

Du behöver 1 st bananschalottenlök eller 3 vanliga 2 st vitlöksklyftor 1 st morot 1 st selleristjälk 1 st lagerblad 1 tsk timjan 3 dl...

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st bananschalottenlök eller 3 vanliga
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st morot
  • 1 st selleristjälk
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 3 dl rödvin
  • 800 g högrev i tärningar om cirka 3 x 3 cm
  • 2.5 msk smör
  • 2 dl vatten + 2 msk kalvfond
  • 150 g rimmat sidfläsk tärnat
  • 20 st champinjoner små
  • hackad persilja
  • potatispuré
  • 1 kg potatis (mandelpotatis eller King Edward)
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2.5 msk smör
  • 1 tsk socker
  • salt och peppar

Gör så här

1
Skala och hacka löken och vitlöken, skala och tärna moroten, tärna selleristjälken. Blanda med kryddorna och vinet i en bunke, vänd i köttet. Låt dra minst 2 timmar, gärna över natten.

2
Sila av marinaden, men spara den. Bryn köttet och grönsakerna i smör på dryg medelvärme i omgångar och lägg över i en gryta. Vispa ur pannan med vatten plus fond till en sky, häll i grytan tillsammans med marinaden.

3
Koka upp och koka under lock på svag värme i 75–90 minuter tills köttet är mört. Stek fläsket och champinjonerna och lägg dem i grytan de sista 5 minuterna. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.

4
Potatispuré Skala och koka potatisen mjuk. Häll bort vattnet, ånga av.

5
Värm mjölk och grädde till strax under kokpunkten. Tryck potatisen genom en potatispress eller mosa med en gaffel eller potatisstöt.

6
Vispa i mjölk, grädde och smör med en el- eller ballongvisp. Krydda med socker, salt och peppar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top