Citronkaka med italiensk maräng

Av Måns Falk.

Tillagningstid: 90 minuter
10 portioner
6 röstande. Du har satt betyget 4.

Du behöver

  • Botten:
  • 350 g vetemjöl
  • 170 g smör
  • 110 g (ca 1,3 dl) strösocker
  • 4 malda bittermandlar
  • 1 ägg
  • 1/2 dl vatten
  • Citronfyllning:
  • 1 gelatinblad
  • 250 g (ca 3 dl) strösocker
  • 6 ägg
  • 200 g (2 dl) pressad citron
  • 100 g rumstempererat smör
  • Karamellstekt citron (kan uteslutas):
  • 1 citron
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • Italiensk maräng:
  • 50 g (1/2 dl) vatten
  • 125 g (1 1/2 dl) strösocker
  • 2 äggvitor

Gör så här

1
Botten:
2
Hacka samman vetemjöl, smör, socker och bittermandel i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten och kör till en jämn deg. Låt vila i kylen i minst en timme.
3
Kavla ut degen cirka 5 millimeterm tjock, klä en pajform med degen och pricka botten. Grädda i 225 grader, cirka 10 minuter, tills den är vackert gyllenbrun.
4
Citronfyllning:
5
Blötlägg gelatinet. Rör samman socker, ägg och citronsaft i ett vattenbad tills det når en temperatur på 86 grader, då koagulerar gulan och krämen tjocknar. Ta bunken från värmen, tillsätt smör och gelatin. Häll smeten i det gräddade pajskalet och ställ i kylen att svalna – helst över natten.
6
Karamellstekt citron:
7
Skiva citronen tunt. Stek skivorna i smör och socker några minuter. Låt svalna på bakplåtspapper så stelnar de lite.
8
Italiensk maräng:
9
Koka socker och vatten till 119 grader. Vispa vitorna till ett hårt skum. Häll ner den kokande sockerlagen under konstant vispning i den vispade äggvitan och fortsätt att vispa på låg hastighet tills smeten har blivit sval. Lägg i spritspåse och spritsa små klickar på kakan. Ge gärna marängen lite färg med en brännare strax före servering. Garnera med citronskivorna.
10
Tips! Den italienska marängen kan ersättas med vispad grädde.

Kommentar:
Tid 1 1/2 timme + tid för fyllningen att stelna. Receptet är från Tareq Taylors bok "Om mat och kärlek" (Ica Bokförlag).


Recept // Fler ägg & mejerirecept