Du behöver
- 2 st röda spanska chilifrukter
- 2 msk rapsolja
- 1 kg nötfärs av högrev
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk spiskummin mald
- 1 tsk koriander mald
- 1 tsk oregano
- 1 st öl 33 cl ljust öl
- 3 msk kalvfond
- 1 msk färsk koriander grovhackad
Chilisås
2 st guajillochili torkade, finns på kryddhyllan i välsorterade matbutiker
125 g körsbärstomater 1/2 ask
0,5 st silverlök
1 msk färsk koriander grovhackad
1 nypa salt
Till gratinering
8 st små tortillas Vete- eller majstortillas
100 g cheddarost Grovriven
3 st vitlöksklyftor
Gör så här
Skala och finhacka vitlöken och strimla chilin fint. Hetta upp en stekpanna och tillsätt rapsolja. Fräs vitlöken och chilin utan att det tar färg i 1 minut och tillsätt färsen. Tillsätt chilipulver, paprikapulver, spiskummin, koriander och oregano. Blanda och fräs tills köttfärsen är genomstekt. Häll i öl och kalvfond. Låt puttra utan lock tills det mesta av vätskan har kokat in. Tillsätt koriander och ställ åt sidan.
Lägg guajillochilin i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och koka chilin i 10–15 minuter tills den mjuknat. Dra bort skaftet, peta bort det mesta av fröna och skär chilin i mindre bitar. Dela tomaterna, finhacka löken och lägg ner allt i en mixer tillsammans med koriander och salt. Kör såsen slät. Blanda i 1 msk av chilisåsen i köttfärsgrytan.
Fyll tortillabröden med färssåsen och rulla ihop dem. Lägg dem i en ugnssäker form och toppa med resten av chilisåsen och riven ost. Gratinera mitt i ugnen cirka 20 minuter på 225 grader tills de fått fin färg och osten smält.
Servera enchiladan med de olika tillbehören. Crème fraîche är också gott till.
Tips Har du gott om tid ersätt färsen med hel högrev och skär köttet i mindre bitar. Bryn köttbitarna väl och låt grytan puttra under lock i några timmar tills köttet är riktigt mört.