Enchilada med chilifyllning

Du behöver 2 st röda spanska chilifrukter 2 msk rapsolja 1 kg nötfärs av högrev 1 tsk chilipulver 1 tsk paprikapulver 1 tsk spiskummin mald...

Tillagningstid: 80 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st röda spanska chilifrukter
  • 2 msk rapsolja
  • 1 kg nötfärs av högrev
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin mald
  • 1 tsk koriander mald
  • 1 tsk oregano
  • 1 st öl 33 cl ljust öl
  • 3 msk kalvfond
  • 1 msk färsk koriander grovhackad

Chilisås

2 st guajillochili torkade, finns på kryddhyllan i välsorterade matbutiker
125 g körsbärstomater 1/2 ask
0,5 st silverlök
1 msk färsk koriander grovhackad
1 nypa salt

Till gratinering

8 st små tortillas Vete- eller majstortillas

100 g cheddarost Grovriven
3 st vitlöksklyftor

Gör så här

1

Skala och finhacka vitlöken och strimla chilin fint. Hetta upp en stekpanna och tillsätt rapsolja. Fräs vitlöken och chilin utan att det tar färg i 1 minut och tillsätt färsen. Tillsätt chilipulver, paprikapulver, spiskummin, koriander och oregano. Blanda och fräs tills köttfärsen är genomstekt. Häll i öl och kalvfond. Låt puttra utan lock tills det mesta av vätskan har kokat in. Tillsätt koriander och ställ åt sidan.  

 

2

Lägg guajillochilin i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och koka chilin i 10–15 minuter tills den mjuknat. Dra bort skaftet, peta bort det mesta av fröna och skär chilin i mindre bitar. Dela tomaterna, finhacka löken och lägg ner allt i en mixer tillsammans med koriander och salt. Kör såsen slät. Blanda i 1 msk av chilisåsen i köttfärsgrytan.

3

Fyll tortillabröden med färssåsen och rulla ihop dem. Lägg dem i en ugnssäker form och toppa med resten av chilisåsen och riven ost. Gratinera mitt i ugnen cirka 20 minuter på 225 grader tills de fått fin färg och osten smält.

 

4

Servera enchiladan med de olika tillbehören. Crème fraîche är också gott till. 

 

 

 

 


Kommentar:
Tips Har du gott om tid ersätt färsen med hel högrev och skär köttet i mindre bitar. Bryn köttbitarna väl och låt grytan puttra under lock i några timmar tills köttet är riktigt mört.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top