Ewas västerbottenpaj med löjrom

Av Kerstin Degerbeck.

Okänd
4 portioner
107 röstande. Du har satt betyget 4.

Du behöver

  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 1-2 msk vatten
  • Fyllning:
  • ca 300 g (8 dl) riven västerbottenost
  • 6 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 1 krm salt, 2 krm svartpeppar
  • Att servera till:
  • ca 100 g löjrom, sikrom eller laxrom
  • 1-2 dl crème fraîche
  • finhackad rödlök

Gör så här

1
Hacka/gaffla i en bunke ihop mjöl och tunt skivat matfett till smuldeg. Tillsätt vattnet och blanda samman till en slät deg. Låt den ligga i kylen någon timme - eller till nästa dag.
2
Kavla ut och placera degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter, så att formens botten och kanter blir täckta. Eller hoppa helt enkelt över utkavlingen och tryck med fingrarna ut degen i pajformen. Nagga tätt i bottnen med en gaffel.
3
Sätt ugnen på 225 grader. Tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa i degen runt kanterna så att de håller sig uppe under gräddning. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter i nedre delen av ugnen och ta sedan ut det ur ugnen. Fördela den rivna osten i pajskalet.
4
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över osten så att den täcker och nästan når upp till kanten.
5
Grädda pajen färdig i 225 grader tills äggsmeten stelnat, 35-40 minuter. Ta ut pajen ur ugnen. Låt den få sansa sig och svalna lite, 20-30 minuter, innan det är dags att äta med rom, crème fraîche och hackad rödlök.

Kommentar:
Ost och löjrom i skön förening.

Recept // Fler övrigtrecept