Fiskgryta med vitlök, saffran och aioli

Av .

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
44 röstande. Du har satt betyget 4.

Du behöver

  • 1 morot, skuren i stavar
  • 1 fänkål, skuren i 4 delar och tunt skivad
  • 1 gul lök, hackad
  • 1-2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 msk olivolja
  • 1-2 krm kajennpeppar
  • 1/2 kuvert saffran
  • 1 dl vitt vin
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 liter vatten
  • 4 potatisar, skivade i 1/2 cm tjocka skivor
  • 1 (400 g) paket djupfryst torsk eller sej, tinad och skuren i munsbitar
  • 1 näve färsk, hackad persilja
  • Tillbehör:
  • aioli
  • dill
  • Krydda gärna med lite oregano eller rosmarin.

Gör så här

1
Fräs grönsaker och lök i olivoljan utan att något tar färg.
2
Tillsätt kajennpeppar, saffran, vin, buljongtärning och vatten så att det täcker grönsaker och lök. Låt koka 5 minuter.
3
Tillsätt potatisen och låt koka vidare i 5 minuter.
4
Lägg i fisken och låt allt puttra vidare på svag värme 3-4 minuter eller tills fisken är klar.
5
Strö över persilja.

Kommentar:
Aioli med smak av apelsin: Elvispa 1 äggula med 1 krm salt, 1/2 msk vitvinsvinäger, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 tsk fransk senap. Tillsätt försiktigt 1 1/2 dl rapsolja lite i taget. Smaka av med 1 tsk rivet apelsinskal och 1 msk saft från apelsin.

Recept // Fler fiskrecept