Du behöver
- ca 300 g rökt skivad lax
- 4 portioner basmatiris
- 2 grova morötter
- 120 g färsk broccoli
- 5 dl grönsaksbuljong
- 4 msk soja
- 2 msk riven pepparrot
Gör så här
1
1. Lägg laxskivorna (gravad duger också) som ett pussel till en lång rektangel på ett smörpapper, eller på plastfolie. Koka riset efter paketets anvisning.
2
2. Ansa morötterna, längsklyv dem till vardera fyra stavar. Skär broccolistjälken fri från buketterna. Klyv stjälken som ovan. Sjud gröna och orange stavar mjuka i grönsaksbuljongen under lock, cirka 5 minuter. Ta upp. Koka broccolibuketterna ett par minuter i buljongen.
3
3. Bred ut det nykokta riset i en sträng mitt på laxrektangeln. Lägg stavar av broccoli och morot längs mitten och täck med ris. Rulla in ris och stavar i laxen med hjälp av papper eller folie, så kompakt som möjligt. Låt stadga sig 5 minuter.
4
4. Lossa omslaget från laxrullen och skär den försiktigt i bitar. Lägg upp och servera med soja, blandad med nyriven pepparrot. Servera buljong och resterande grönsaksstavar samt broccolibuketter till.
5
Fruktsallad efteråt ger mer mättnad.