Glutenfri bullängd med mandelmassa och kanel

Av .

Tillagningstid: 180 minuter
0 portioner
3 röstande. Du har satt betyget 3.

Du behöver

  • 25 g röd jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk Fiberhusk
  • 1/2 dl vit sirap eller strösocker
  • 1 krm salt
  • 75 g mjukt smör eller margarin
  • drygt 8 dl (500 g) glutenfri mjölblandning
  • Fyllning
  • 250 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • 2 tsk malen kanel
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg, pärlsocker, sötmandel

Gör så här

1
Smula ner jästen i degbunken. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt Fiberhusk. Rör om och låt svälla några minuter. Tillsätt vit sirap eller socker, salt, matfettet i klickar och hälften av mjölet. Arbeta degen i maskin.
2
Tillsätt resten av mjölet i småportioner, spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbeta tills degen är slät. Täck bunken med plastfilm och låt stå i kylen cirka 2 timmar.
3
Riv mandelmassan till fyllningen och mixa ihop med ägg och kanel.
4
Dela den jästa degen och lägg varje del på ett bakplåtspapper. Platta ut med mjölad hand till en rektangulär platta, 20 x 25 centimeter. Bred på mandelfyllningen. Vik ihop degen i 3 delar från långsidan så att den blir cirka 10 centimeter bred. Vänd så att skarven ligger ner. Baka ut andra delen på samma sätt. Täck med bakduk och låt jäsa 20–30 minuter.Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker och strimlad mandel. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15–20 minuter. Låt svalna under bakduk innan längden skärs i snibbar eller skivor

Kommentar:
Viktigt om mjölet! Recepten är provbakade med Semper glutenfria mjölmix baserad på vetestärkelse och som innehåller mjölk. Väljer du ett annat mjöl är det viktigt att prova fram lagom mängd mjölmix. Resultatet kan variera mellan olika sorter och fabrikat.

Recept