Glutenfria semlor

Du behöver 50 g smör eller kokosolja 3 st ägg 500 g mjölk rumstempererad 135 g rörsocker 0,5 tsk salt 60 g potatismjöl 20 g...

Tillagningstid: 60 minuter
12 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 50 g smör eller kokosolja
  • 3 st ägg
  • 500 g mjölk rumstempererad
  • 135 g rörsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 60 g potatismjöl
  • 20 g pofiber
  • 2 tsk xantangummi
  • 100 g majsmjöl
  • 240 g rismjöl
  • 1,5 msk bakpulver
  • 20 g psylliumfrö finmalet
  • 1 st ägg till pensling

Mandelmassa

180 g mandelmjöl
50 g agavesirap
50 g kokosmjölk

Till servering

6 dl vispgrädde
florsocker
2,5 tsk kardemummakärnor

Gör så här

1

Stöt kardemumman fint i en mortel.

2

 Smält kokosolja eller smör och låt svalna något.

3

Vispa samman ägg, rumstempererad mjölk, socker, kardemumma och salt i en bunke eller i degblandare. Tillsätt matfettet och blanda.

4

Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa ner dem i degvätskan. Deg som innehåller xantangummi behöver köras i degblandare med insats för kaksmet eller med elvisp. Fortsätt vispa i ett par minuter tills du har en helt slät, klibbig deg. Låt degen svälla i cirka 15 minuter.

5

Forma degen till 10–12 runda bullar med fuktade händer och placera ut på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna runt om med uppvispat ägg.

6

Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, cirka 18 minuter tills de är gyllenbruna. Ta ut och låt svalna helt på galler.

7

Rör samman ingredienserna till mandelmassan ordentligt.

8

Skär av ett lock och bred mandelmassa på bullen. Eller gröp ur ett hål i bullarna och blanda en del av det urgröpta brödet med mandelmassa. Fyll hålen med bröd- och mandelmassefyllningen. Garnera med vispad grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker.


Kommentar:
De glutenfria kardemummabullarna är lika goda att äta som de är, utan mandelmassa och grädde.

Tips Xantangummi köper du på nätet eller i hälsokostaffären. Finmalet psylliumfrö säljs under namnet fiberhusk eller psyllium.

Receptet kommer från kokboken Baka glutenfritt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top