Glutenfria Vendelsökakor med anis och fänkål

Du behöver 25 g jäst 2.5 dl mjölk havremjölk eller vatten 1 msk fiberhusk 2 msk olja 2 msk mörk sirap 1 tsk salt 1...

Tillagningstid: 160 minuter
20 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk havremjölk eller vatten
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 msk olja
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk anis
  • 1 tsk fänkål
  • 1.5 dl rent havremjöl
  • 5 dl glutenfri mjölblandning

Gör så här

1
Smula ner jästen i degbunken. Häll det kalla degspadet över jästen och rör tills den löst sig.

2
Tillsätt Fiberhusk och låt svälla några minuter.

3
Blanda ner olja, sirap, salt, stötta brödkryddor, havremjöl och hälften av mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin.

4
Tillsätt resten av mjölet i småportioner och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter och en slät deg blidas.

5
Täck över bunken med plastfilm och jäs i kylen minst 2 timmar, gärna längre – eller jäs cirka

6
1 timme i rumstemperatur.

7
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den jämn. Dela degen. Skär varje del i 10 bitar. Forma till en rund bulle och kavla ut till en tunn kaka. Använd gärna kruskavel. Lägg på bakplåtspapper och nagga.

8
Värm plåten i ugnen, 250 grader, så att den blir riktigt het. Placera bakplåtspapperet med degen på plåten. Grädda högt upp i ugnen, 250 grader, 5–6 minuter tills de får fin färg.

9
Trava bröden på varandra och täck med bakduk medan de svalnar. Perfekt bröd att frysa.

10
Kommentar En kalljäst deg blir aromrik, får fyllig smak och blir lätt att knåda och kavla. Perfekt när man ska baka tunna matbrödskakor, typ Polarkaka, men med glutenfritt mjöl förstås.


Kommentar:
Viktigt om mjölet!
Recepten är provbakade med Semper glutenfria mjölmix baserad på vetestärkelse och som innehåller mjölk. Väljer du ett annat mjöl är det viktigt att prova fram lagom mängd mjölmix. Resultatet kan variera mellan olika sorter och fabrikat.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top