Gravad lax med sichuanpeppar och apelsin

Du behöver 1 st laxfilé ca 1 kilo, 1 sida 1 dl salt 2 dl strösocker 30 g sichuanpeppar rosépeppar eller 2 st apelsiner skal...


12 portioner

Du behöver

  • 1 st laxfilé ca 1 kilo, 1 sida
  • 1 dl salt
  • 2 dl strösocker
  • 30 g sichuanpeppar
  • rosépeppar eller
  • 2 st apelsiner skal och saft

Gör så här

1
Blanda salt, socker och stött peppar. Tvätta apelsinerna noggrant. Riv skalet på apelsinerna fint, ta inte med det vita, och pressa ur saften.

2
Använd en form med kanter. Strö lite av kryddblandningen och den rivna apelsinen på botten och lägg laxsidan ovanpå med skinnsidan nedåt. Häll över apelsinsaften. Fördela resten av kryddblandningen och rivet apelsinskal på. Täck med plastfilm. Låt laxen ligga i kylen i minst ett dygn. Vänd den efter halva tiden.

3
Obs! Laxfilen bör ha varit fryst före, eller frysas efter gravningen.


Kommentar:
Receptet är hämtat från den förstaklassiga restaurangen Nordgården, utanför Göteborg. För fler recept från Nordgården, klicka på länkarna nedan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top