Du behöver
- 1,5 tsk salt
- 2-3 krm svartpeppar nymalen
- 1 st bukett örter t ex timjan och rosmarin
- 2-3 st lagerblad
- 2 msk smör
- 3 dl 3 dl äppelcider
- 2 msk muscovadosocker
- 1 msk korianderfrö grovstött
Brynt spetskål
spetskål huvud spetskål
250 g steklök
2 msk smör
salt & peppar efter smak
1-2 msk flytande honung
dijonsenap till servering
1,5 kg fläskkarré benfri
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Bind upp köttet med steksnöre. Gnid in det med salt och peppar. Stick in örterna och lagerblad under snöret, lite här och där.
Hetta upp smöret i en ugnssäker gryta, gärna av gjutjärn. Bryn köttet vackert gyllenbrunt runtom på medelvärme, cirka 10 minuter. Ös med hälften av äppelcidern, strö över muscovadosocker och korianderfrön, lägg på ett lock.
Placera ugnsgallret på nedre falsen och sätt in grytan. Stek köttet cirka 1–1 1/2 timme, beroende på köttstyckets storlek och tjocklek, ös med resten av cidern och med skyn som bildas, 1–2 gånger under tillagnings-tiden. Köttet är färdigstekt vid 80 graders innertemperatur, använd gärna stektermometer. Låt köttet vila cirka 20 minuter.
Gör kålen medan köttet vilar. Ansa kålhuvudet och skär det i 4 klyftor. Skala löken. Bryn kålklyftorna och löken i smöret så att de får fin färg. Efterstek under lock cirka 10 minuter, eller tills de är nätt och jämt mjuka. Salta, peppra och ringla över honungen.
Servera steken på ett fat med kål och lök. Sila upp skyn i en kanna, och servera den och senap till.
Karré är prisvärt kött som passar bra att grytsteka, här får den fin smak av äppelcider och korianderfrö.