Halmrökt renbog i stor gryta eller röklåda

Du behöver 2 st renbogar eller 1 benfri renstek, ca 1,4 kg halm eller rökspån salt 15 skiva späck eller fett fläsk smör klarat, att...


10 portioner

Du behöver

  • 2 st renbogar eller 1 benfri renstek, ca 1,4 kg
  • halm eller rökspån
  • salt
  • 15 skiva späck eller fett fläsk
  • smör klarat, att steka i

Gör så här

1
Bena ur och putsa bogarna till rena köttbitar fria från senor och hinnor. Lägg undan småbitarna till färs eller gryträtter vid senare tillfälle.

2
Gå utomhus och lägg halm i botten på en stor gryta med låga kanter eller en röklåda. Tänd fyr på halmen och låt den brinna ut, fyll på med lite ny halm. Salta de renskurna köttstyckena, stick in en köttermometer och lägg köttet på ett galler som passar ovanpå grytan.

3
Lägg späck- eller fläskskivor över köttet. Ställ gallret på grytan och täck allt med alfolie. Ställ grytan på spisplattan. Rök köttet till köttermometern visar 56 grader. Låt köttet vila, och bryn det i klarat smör precis före servering.


Kommentar:
Tips: Rökspån ger mycket kraftigare röksmak än halm, så rök bara 2 minuter i röklådan. Bryn sedan köttet. Stek i ugn i 150 grader till 55 grader innertemperatur i köttet, 30-45 min.

Förenkla så här:
Bind upp köttbitarna, bryn dem runtom, sätt i köttermometer och stek i ugn i 150 grader tills köttermometern visar 55–60 grader. Vila köttet övertäckt i 8 minuter på skärbrädan innan det skärs i skivor. Då får du dock inte den rökta smaken.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top