Hälsobröd med frön och rågkross

Du behöver 1 dl solrosfrön 1 dl linfrö 1 dl russin (eller aprikoser i små bitar) 1 dl vetekross 1 dl rågkross 1 dl grovt...

Tillagningstid: 120 minuter
2 portioner

Du behöver

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl russin (eller aprikoser i små bitar)
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 2 msk kummin
  • 1 msk salt
  • 4 dl vatten kokhett

Dag 2

50 g jäst
3 dl Ljummet vatten
11 dl vetemjöl

Gör så här

1
Blanda solrosfrö, linfrö, russin, vetekross, rågkross, rågmjöl, kummin och salt. Häll det kokande vattnet över. Täck med ett lock eller med plast och låt stå över natten, eller i minst 5 timmar i rumstemperatur.

2
Nästa dag: Smula jästen och blanda med ljummet vatten. Rör tills jästen löser sig. Blanda jästvattnet med degen från dag 1. Tillsätt 11 dl vetemjöl och blanda i en hushållsassistent till en kladdig deg. Låt jäsa 1 timme.

3

4
Sätt ugnen på 200 grader.

5
Dela degen i två delar och “fös ihop” (knåda inte i onödan) till två limpor på bakplåtspapper eller lägg i två papprade brödformar. Låt jäsa 20 minuter.

6
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Om du använder bakformar så lägg till 15 minuters gräddningstid

7
(brödets innertemperatur ska vara cirka 99 grader).

8
Låt limporna svalna innan de skärs upp. Brödet går bra att frysa.


Kommentar:
Tid: 2 timmar + tid att stå över natten
Det här är ett läsarrecept inskickat av Carina Nyberg i Göteborg, provlagat av Icakuriren.
Så här tyckte Malin Ottosson på matredaktionen om receptet:
“Att skålla frön och kross i hett vatten är ett bra sätt att göra ett riktigt fiberrikt och grovt bröd saftigt. Det här mättande och goda brödet är perfekt att ha i frysen och ta fram till frukost.”

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top