Hamburgerbröd grundrecept

Du behöver 2 dl mjölk 1 dl vatten 25 g jäst 0.5 dl rapsolja 1 tsk salt 2 tsk honung 1 st ägg 1 l...

Tillagningstid: 100 minuter
21 portioner

Du behöver

  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • 1 st ägg
  • 1 l vetemjöl (600 g)
  • 1 st äggvita lätt uppvispad
  • 1 msk sesamfrö
  • 1 msk vallmofrö

Gör så här

1
1. Värm mjölk och vatten i en kastrull tills det är fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt olja, salt, honung, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen riktigt smidig, gärna 5 minuter i köksassistent. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

2
2. Dela degen i 21 bitar. Rulla dem till runda bollar och platta till dem väl med handen på en papprad plåt, kavla dem dessutom lätt. Pensla degplattorna med äggvita.

3
För att variera lite eller skilja på tre olika sorters burgare, strö vallmofrö på 7 av bröden, sesamfrö på 7 och skär två snitt som ett kryss i de återstående. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

4
3. Grädda bröden i mitten av ugnen, 7–9 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

5
Tips Hinner du inte baka finns det färdiga minihamburgerbrödatt köpa.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top