Helstekt renfilé med stekta kantareller

Av Sigmund Kaarstad.

Okänd
4 portioner
61 röstande. Du har satt betyget 4.

Du behöver

  • ca 1 kg renfilé alt renentrecote eller benfri renstek
  • 1 msk krossad svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk flytande smör & olja
  • 1 liter färska kantareller eller 1/2 liter förvällda ur frysen
  • 2 msk smör
  • Chokladsås:
  • 1 dl steksky (urvispet ur formen)
  • 2 dl vatten
  • 2 msk vilt & kantarellfond
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 2 msk riven mörk choklad
  • salt
  • 1 msk redning för bruna såser

Gör så här

1
Torka av renfilén väl och rulla den i peppar och salt på skärbrädan. Bryn köttbiten hårt i matfett i stekpanna. Lägg köttet i en liten form och stick in en köttermometer.
2
Stek köttet färdigt i ugnen i 150 grader tills köttermometern visar 55 grader för blodigt eller 60-65 grader för medium, alternativt efter hur mycket stekt man önskar köttet. Men stek det inte för mycket, då blir det torrt.
3
Ta ut köttet och vira in det i alfolie att vila cirka 15 minuter innan det skärs i skivor.
4
Fräs kantarellerna i smör.
5
6
Sås:
7
Vispa ur stekformen med lite vatten och häll skyn i en liten kastrull. Tillsätt vatten, fond och balsamvinäger. Koka upp och sila skyn. Häll den tillbaka i kastrullen. Smaka av med choklad och salt. Vispa ner redningsmjölet till en simmig sås.
8
Servera köttet med kantareller, sås och rotsakslåda (se länk).

Passar till:

Recept // Fler viltrecept