Du behöver
- 1 st gul lök
- 3 st vitlök klyftor
- 70 g sidfläsk rökt i bit
- 1 st anchochili torkad
- 1 st jalapeño utan kärnor
- 2 tsk chiliflakes
- 1 tsk chilipulver
- 0.5 msk oregano torkad
- 0.5 msk spiskummin malen
- 0.5 msk koriander malen
- olivolja till stekning
- 1 kg högrev ej kylskåpskall
- 0.5 msk mjöl till pudring
- 1 st ljus öl (330 ml)
- 1 st mörk oxbuljongtärning
Gör så här
1
Skala och hacka lök och vitlök, strimla sidfläsket, lägg i en skål.
2
Hacka anchochili och jalapeno, mät upp alla torra kryddor, lägg allt i en skål.
3
Fräs lök, vitlök och sidfläsk i lite olivolja i stekpanna utan att löken tar färg, cirka 5 minuter. Häll i kryddorna och fräs ytterligare ett par minuter. Skrapa över i en gryta med lock.
4
Skär köttet i grova tärningar, cirka 4 x 4 centimeter. Stek i två omgångar i olivolja i riktigt het panna, det ska brynas hårt runtom, salta och peppra en aning under stekning och pudra över mjöl mot slutet av stekningen. Lägg över köttet i grytan och vispa ur pannan med lite av ölen, häll över i grytan tillsammans med resten av ölen och buljongtärningen. Koka upp, sänk till lägsta och låt puttra i cirka 3 timmar, tills köttet är mört och faller sönder. Skeda bort eventuellt fett på ytan och rör ihop köttet med såsen. Smaka av.
5
Chilin är klar att ätas, men mår bra av att kylas och vila ett dygn så att smakerna utvecklas ännu mer. Går också bra att frysa.
6
Den här chilin blir mustig men inte galet stark, öka kryddningen om du vill ha hetare chili.
7
Servera chilin med tomatsalsa, limesyrad rödlök, mild guaca-mole och bröd.
Tid: 30 minuter + 3 timmar koktid.