Kalljäst semla med äppelmos och kanel

Du behöver Deg: 5 dl mjölk 50 g jäst 1.5 dl strösocker 2 tsk kardemumma nystött 0.5 tsk salt 840 g vetemjöl (14 dl) 150...

Tillagningstid: 120 minuter
26 portioner

Du behöver

Deg:

5 dl mjölk
50 g jäst
1.5 dl strösocker
2 tsk kardemumma nystött
0.5 tsk salt
840 g vetemjöl (14 dl)
150 g smör rumsvarmt

Fyllning:

200 g sötmandel
1.5 dl strösocker
1.5 dl äppelmos
1 tsk kanel malen
6 dl vispgrädde
florsocker till pudring och eventuellt varm mjölk till servering

Gör så här

1
Deg:

2
Smula ner jästen i en degbunke, häll över kall mjölk och rör tills jästen lösts upp.

3
Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Klicka ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5–10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 1 timme, men gärna längre.

4
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 26 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem med jämna mellanrum på skärbrädor eller brickor. Täck över med plast­folie eller handdukar och ställ in i kylen över natten. Nästa dag tar du ut bullarna ur kylen och drar över bakplåtspapprena till plåtar. Täck över och låt jäsa cirka 1 timme i rumstemperatur.

5
Grädda bullarna i 200 grader i mitten av ugnen i 10–12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna.

6
Fyllning Rosta mandlarna lätt i ugnen eller i en torr stekpanna. Låt svalna.

7
Mixa mandeln och strösockret ganska fint i en matberedare. Tillsätt äppelmos och kanel och mixa igen till en kladdig massa.

8
Skär ett litet lock av bullarna. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och lägg detta i matberedaren. Kör snabbt ihop till en grov smet. Fördela massan i de urgröpta bullarna.

9
Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker. Servera gärna semlorna i en djup skål tillsammans med varm mjölk.


Kommentar:
Tid: 45 minuter + tid för jäsning och gräddning
Tips! Om du vill förbereda dina semlor dagen innan kan du låta bullarna jäsa över natten i kylskåp. Ta sedan fram dem på morgonen och låt dem jäsa i rumstemperatur. Är du otålig kan du självklart använda det här receptet men grädda semlorna samma dag på vanligt vis.
Minska mängden fyllning om du inte vill fylla alla semmelbullarna på en gång.
Bullar som blir över går bra att frysa in

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top