Kalljästa lussekatter

Av Lise-Lott Andersson.

Okänd
20 portioner
43 röstande. Du har satt betyget 5.

Du behöver

  • 10-15 g jäst
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 påse saffran
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl russin
  • 1 dl honung
  • 2 1/2 dl mjölk (gärna direkt från kylen)
  • ca 8 dl vetemjöl + mjöl till knådning
  • och utbak
  • Till pynt:
  • ägg till pensling
  • pärlsocker
  • ca 50 skållade och skalade mandlar

Gör så här

Smula jästen i det mjuka smöret och rör om. Fortsätt med resten av ingredienserna. Arbeta till en smidig deg. Utan jäsning, forma lussekatter som du vill ha dem. Låt jäsa under bakduk på bakplåtspappersklädd plåt. Bröden ska jäsa till dubbel storlek, det tar ungefär 2 timmar. Men det kan också ta längre tid. Under tiden blandar sig brödets smaker till angenämt resultat. Pensla bröden och garnera med pärlsocker och mandel. Grädda i 225 graders ugnsvärme cirka 10 minuter.

Recept // Fler övrigtrecept