Karins julsill

Du behöver 2 st burk inläggningssill urvattnad 2 dl ättiksprit 4 dl vatten 6 dl strösocker (ja, det är rätt) rödlök ca 2 dl grovhackad...


6 portioner

Du behöver

  • 2 st burk inläggningssill urvattnad
  • 2 dl ättiksprit
  • 4 dl vatten
  • 6 dl strösocker (ja, det är rätt)
  • rödlök ca 2 dl grovhackad
  • purjolök ca 4 dl strimlad
  • 2 msk kryddpeppar grovt krossad

Gör så här

1
Öppna sillburkarna, häll av lagen, spola filéerna i kallt vatten i sil och låt dem rinna av.

2
Blanda ättiksprit, vatten och socker till lag i en bunke. Rör om då och då tills sockret löst sig.

3
Varva filéerna med rödlök, purjo och krossad peppar i en stor bunke eller kruka – eller i två cirka enliters glasburkar med skruvlock. Häll över och fördela den simmiga lagen rättvist i burkarna. Låt sillen stå i kylen två dygn. Vänd gärna skruvlocksburkarna upp och ner några gånger så att lagen säkert når alla filéer.

4
Ta sedan upp så många filéer som kan tänkas gå åt per gång. Skär dem i sneda tvåcentimetersbitar, lägg upp dem i rader och strö över lite av lökhacket från lagen. Garnera därtill med nyskurna, tunna rödlöksringar och nålfint strimlad purjo.

5
Sillen håller sig bra minst en vecka i kylen.


Kommentar:
Mer julsill hittar du om du klickar på länkarna!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top