Du behöver
- 2 st burk inläggningssill urvattnad
- 2 dl ättiksprit
- 4 dl vatten
- 6 dl strösocker (ja, det är rätt)
- rödlök ca 2 dl grovhackad
- purjolök ca 4 dl strimlad
- 2 msk kryddpeppar grovt krossad
Gör så här
1
Öppna sillburkarna, häll av lagen, spola filéerna i kallt vatten i sil och låt dem rinna av.
2
Blanda ättiksprit, vatten och socker till lag i en bunke. Rör om då och då tills sockret löst sig.
3
Varva filéerna med rödlök, purjo och krossad peppar i en stor bunke eller kruka – eller i två cirka enliters glasburkar med skruvlock. Häll över och fördela den simmiga lagen rättvist i burkarna. Låt sillen stå i kylen två dygn. Vänd gärna skruvlocksburkarna upp och ner några gånger så att lagen säkert når alla filéer.
4
Ta sedan upp så många filéer som kan tänkas gå åt per gång. Skär dem i sneda tvåcentimetersbitar, lägg upp dem i rader och strö över lite av lökhacket från lagen. Garnera därtill med nyskurna, tunna rödlöksringar och nålfint strimlad purjo.
5
Sillen håller sig bra minst en vecka i kylen.
Mer julsill hittar du om du klickar på länkarna!