Du behöver
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 2 tsk kardemumma malen eller stött
- 840 g vetemjöl (14 dl) eller vetemjöl special
Till pensling:
1 st ägg
Fyllning:
400 g mandelmassa
mjölk ev 1 1/2 dl
6.5 dl vispgrädde
Till garnering:
florsocker
Fyllning på tre sätt:
1. Med hel mandelmassa
Skär skivor av mandelmassan i den tjocklek du föredrar. Lägg skivorna på bullarna. Vispa grädden. Spritsa eller lägg en klick grädde ovanpå mandelmassan. Lägg locket ovanpå grädden och pudra med florsocker.
2. Med mandelmassa och bröd:
Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda med mandelmassan. Tillsätt mjölk så att du får en tjock smet. Fördela massan i de urgröpta bullarna. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.
3. Med mandelmassa och grädde:
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och vispa grädden fluffiig. Vänd försiktigt ner mandelmassan och klicka eller spritsa ut mandelgrädden på bullarna. Placera locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.