Klassiska semlor med olika fyllningar

Du behöver 150 g smör 5 dl mjölk 50 g jäst 1.5 dl strösocker 0.5 tsk salt 2 tsk kardemumma malen eller stött 840 g...


24 portioner

Du behöver

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma malen eller stött
  • 840 g vetemjöl (14 dl) eller vetemjöl special

Till pensling:

1 st ägg

Fyllning:

400 g mandelmassa
mjölk ev 1 1/2 dl
6.5 dl vispgrädde

Till garnering:

florsocker

Gör så här

1
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.

2
Smula ner jästen i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen 5 minuter i en köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

3

4
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 24 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.

5

6
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda en plåt i taget i 200 grader mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna. Skär ett litet lock ur bullarna och stansa eventuellt ut hjärtformade lock med ett litet kakmått. Fyll semlorna på något av följande sätt.


Kommentar:
Fyllning på tre sätt:

1. Med hel mandelmassa
Skär skivor av mandelmassan i den tjocklek du föredrar. Lägg skivorna på bullarna. Vispa grädden. Spritsa eller lägg en klick grädde ovanpå mandelmassan. Lägg locket ovanpå grädden och pudra med florsocker.

2. Med mandelmassa och bröd:
Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda med mandelmassan. Tillsätt mjölk så att du får en tjock smet. Fördela massan i de urgröpta bullarna. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.

3. Med mandelmassa och grädde:
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och vispa grädden fluffiig. Vänd försiktigt ner mandelmassan och klicka eller spritsa ut mandelgrädden på bullarna. Placera locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top