Du behöver
- 3 dl körsbär urkärnade
- 0.5 dl vatten
- 0.5 dl strösocker + 2 dl
- 1 st vaniljstång
- 4 dl mjölk 3 %
- 3 dl vispgrädde
- 6 st äggulor
Gör så här
Lägg körsbär, vatten och 1/2 dl socker i en rostfri kastrull. Koka upp och sjud ett par minuter tills körsbären är mjuka. Dra av kastrullen från plattan och låt körsbären kallna.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en rostfri kastrull. Dra av kastrullen från plattan. Vispa äggulor och 2 dl socker luftigt i en separat bunke.
Häll den varma gräddmjölken över gulorna i en jämn stråle, vispa under tiden och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under vispning. Ta av från värmen, det får inte koka.
Häll massan i en bunke och kyl ner. Låt gärna glassmassan stå i kylen och mogna över natten för bästa resultat, eller låt den kallna och kyl ner den i kylen innan den hälls i glassmaskinen. Sila av massan och kör den i glassmaskinen. Lägg över glassen i en bunke och varva med körsbären. Ställ in glassen i frysen 1–2 timmar före servering.
Tips I välsorterade köksbutiker hittar du urkärnare för körsbär. Det kan vara ett bra verktyg under körsbärssäsongen.
Vem kan motstå en gräddig glass med stråk av körsbär?