Du behöver
- 4,5 dl vetemjöl
- 200 g smör tärnat, kylskåpskallt
- 6 msk kallt vatten
- (bakplåtspapper + linser eller risgryn)
Fyllning
2 g matolja
200 st färsk spenat grovhackad
2 dl grillade kycklingfiléer
2 dl grillad paprika på burk avrunnen
1 dl marinerade soltorkade cocktailtomater på burk avrunna
3 skiva panchetta hackade
3 dl prästost
2 dl Parmesan
Äggsmet
3 st ägg
3 dl grädde
3 tsk salt
1 krm svartpeppar
Till servering
späda salladsblad, oliver, tomatsallad
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl och smör till en smulig massa i matberedare monterad med kniv. Häll i vattnet, medan maskinen går, och kör tills en deg formas.
Tryck ut degen i en pajform (25 centimeter i diameter), nagga med gaffel och ställ i frys i 15 minuter.
Lägg bakplåtspapper i pajen och fyll med torkade linser eller risgryn upp till kanten, så att pajkanterna hålls på plats under gräddningen. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Ta ut linser/gryn (Kan sparas till nästa gång du bakar paj).
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.
Hetta upp oljan i en stor kastrull eller stekpanna. Lägg i spenaten och rör tills den mjuknar, cirka 1 minut. Låt kallna och krama ur all vätska.
Skär kycklingen i små bitar. Blanda kyckling, paprika, tomater, pancetta, spenat och de rivna ostarna luftigt med en gaffel. Lägg blandningen i pajen.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och fördela äggsmeten över fyllningen, rör försiktigt med en gaffel, så att smeten kan rinna ner.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, cirka 40 minuter. Garnera med salladsblad. Servera med oliver och tomatsallad.
Det här är en härlig paj med italienska smaker som du kan laga med hemlagad eller färdiggrillad kyckling.