Lax- och skaldjurssoppa

Av .

Okänd
6 portioner
1 röstande. Du har satt betyget 3.

Du behöver

  • 500 gram laxfilé
  • 500 gram räkor med skal
  • 1 styck burk musslor (225 g) i vatten
  • 2 stycken schalottenlökar
  • 2 stycken vitlöksklyftor
  • 1 styck fänkålsstånd medelstort
  • 1/2–1 styck röd paprika
  • 4.5 stycken salladslökar
  • 1 matsked olivolja
  • 1 tesked dragon torkad eller 2–3 kvistar färsk
  • 4 deciliter vatten
  • 2.5 deciliter vin vitt torrt
  • 1 1/2 matsked hummerfond eller fiskfond
  • 1 deciliter musselspad
  • 1 paket sugar snap peas (200 g) eller sockerärter
  • salt
  • pepparmix
  • 2 matskedar hackad dill
  • apelsinskal rivet

Gör så här

1
Skär bort skinnet från laxfilén och ta bort eventuella ben. Dela fisken i lagom stora bitar. Skala räkorna. Låt musslorna rinna av och spara spadet.
2
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Dela och strimla fänkålen. Kärna ur och skär paprikan i skivor. Ansa salladslökarna och skär dem i bitar.
3
Fräs schalottenlök, vitlök, fänkål och paprika i olja i en traktörpanna några minuter. Blanda ner torkad eller repad färsk dragon.
4
Häll på vatten, vin, fond och musselspad. Lägg på lock och låt sjuda cirka 10 minuter. Så här långt kan soppan göras i förväg.
5
Lägg i fiskbitar, salladslök och ärter. Sjud tills fisken är klar, 5–6 minuter. Smaka av med salt och pepparmix.
6
Lägg ner musslor, räkor och lite hackad dill. Låt alltsammans bli varmt utan att det kokar. Riv lite apelsinskal med ett zestjärn och strö över .
7
Bjud lax- och skaldjurssoppan med aioli och örtbaguette.

Kommentar:
Tips! Sugar snap peas är en ny produkt från Findus. Snabb och bekvämvarianten: Den som vill ha det extra bekvämt väljer cirka 200 gram skalade räkor vilket motsvarar 500 gram räkor med skal. Aioli finns att köpa färdig och baguetten kan serveras ljummen med en smaksatt philadelphiaost, i stället för som här gratinerad med örtsmör.

Passar till:

Recept // Fler fiskrecept