Limpa i Bortomåa

Du behöver 50 g jäst 6 dl Ljummet vatten 2 tsk salt 2 msk honung 2.5 dl grahamsmjöl vetemjöl ca 11 dl Gör så här...


1 portion

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 6 dl Ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 2.5 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl ca 11 dl

Gör så här

1
Smula jästen i en degbunke. Lös jästen med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och rör ner salt, honung och grahamsmjöl. Arbeta i vetemjölet till en ganska lös deg. Täck med bakduk och jäs degen ungefär 45 minuter. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Arbeta degen och forma den till en avlång limpa som gärna får vridas just som den läggs på papprad plåt. Jäs limpan övertäckt i 20-30 minuter.

2
Sätt in plåten på nedre falsen i ugn som förvärmts till 225 grader. Grädda i 20 minuter. Skruva då ner värmen till 175 grader och grädda limpan färdig ytterligare 20-25 minuter. Låt den kallna på galler.


Kommentar:
Bortomåa är Gammelgårdens egentliga namn – gården bortom ån.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top