Du behöver
- 175 g ärtor, bönor & linser 1 förp (290 g) kokta linser, avrunna (175 g)
- 350 g nötfärs
- 0.5 tsk anchochili
- 1 tsk salt
- 2 st vitlöksklyftor pressade
- 2 msk turkisk yoghurt funkar med rysk yoghurt
- 3 msk persilja finhackad
- 3 msk rapsolja till stekning
- 4 skiva ost
Guacamole
1 st avokado
1 tsk citronsaft
1 msk rödlök finhackad
salt
peppar
Tillbehör
hamburgerbröd
4 msk chilisås av ketchuptyp
4 msk majonnäs
0.5 st röd chilifrukt skivad
ugnsbakade potatisklyftor
saltgurka
böngroddar
Gör så här
Blanda avrunna linser, färs, chilipulver, salt, vitlök, yoghurt och persilja väl.
Blanda avrunna linser, färs, chilipulver, salt, vitlök, yoghurt och persilja väl.
Forma färsen till 4 biffar och lägg dem på vattensköljd skärbräda.
Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek biffarna cirka 3 minuter på varje sida. Minska sedan värmen och efterstek utan lock cirka 5 minuter eller tills de är genomstekta. Vänd gärna då och då. Lägg på osten. Låt burg-arna vila 5 minuter.
Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Mixa avokadoköttet slätt och blanda med citronsaft och lök. Smaka av med salt och peppar.
Servera burgarna i rostade hamburgerbröd med chilisås, majonnäs, guacamole, chili och böngroddar. Klyftpotatis och saltgurka är också gott till.
Burgarna blir nyttigare med linser i färsen. Här passar det bra att använda färdigkokta linser.