Du behöver
- 100 g smör
- 1 msk vetemjöl
- 2 st ägg medelstora
- 2 msk florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0.5 krm salt
Garnering:
florsocker
Gör så här
1
Smält smöret, låt svalna. Pensla formarna med lite av smöret och mjöla dem med den lilla vetemjölsmängden.
2
(Klassiska madeleineformar är snäckformade fördjupningar i ett ugnsbleck, eller numera i en silikonplatta. Mindre muffinsformar kan användas i stället.)
3
Knäck äggen i en bunke, vispa i det svalnade smöret. Sikta i flor- och vaniljsocker, stora mjölmängden och bakpulvret, tillsätt salt och rör om väl.
4
Fördela smeten i formarna, de färdiga kakorna blir nästan dubbelt så stora som smetklattarna. Grädda i nedre halvan av 200 grader varm ugn 12-15 minuter, till ljusbrun färg.
5
Stjälp kakorna ur formarna och låt svalna på galler med snäckmönstret uppåt. Just innan kakorna ska serveras siktas lite florsocker över dem.
6
Smör, färskost och sylt är jättegott till, precis som till scones.
Tips Byt ut 1/2 deciliter av den stora mjölmängden mot siktad kakao, och du får chokladmadeleiner!