Madeleinekakor på klassiskt vis

Du behöver 100 g smör 1 msk vetemjöl 2 st ägg medelstora 2 msk florsocker 2 tsk vaniljsocker 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 0.5...


10 portioner

Du behöver

  • 100 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 st ägg medelstora
  • 2 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0.5 krm salt

Garnering:

florsocker

Gör så här

1
Smält smöret, låt svalna. Pensla formarna med lite av smöret och mjöla dem med den lilla vetemjölsmängden.

2
(Klassiska madeleineformar är snäckformade fördjupningar i ett ugnsbleck, eller numera i en silikonplatta. Mindre muffinsformar kan användas i stället.)

3
Knäck äggen i en bunke, vispa i det svalnade smöret. Sikta i flor- och vaniljsocker, stora mjölmängden och bakpulvret, tillsätt salt och rör om väl.

4
Fördela smeten i formarna, de färdiga kakorna blir nästan dubbelt så stora som smetklattarna. Grädda i nedre halvan av 200 grader varm ugn 12-15 minuter, till ljusbrun färg.

5
Stjälp kakorna ur formarna och låt svalna på galler med snäckmönstret uppåt. Just innan kakorna ska serveras siktas lite florsocker över dem.

6
Smör, färskost och sylt är jättegott till, precis som till scones.


Kommentar:
Tips Byt ut 1/2 deciliter av den stora mjölmängden mot siktad kakao, och du får chokladmadeleiner!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top