Morotslimpa med havregryn

Du behöver 3 dl hett vatten 25 g jäst 5 dl kallt vatten 50 g rapsolja 1 tsk salt stött kummin 1 tsk stött kummin...

Tillagningstid: 60 minuter
2 stycken

Du behöver

  • 3 dl hett vatten
  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 50 g rapsolja
  • 1 tsk salt
  • stött kummin 1 tsk stött kummin
  • 200 g morot grovt rivna
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 8-10 dl vetemjöl special
  • 2 msk havregryn
  • 2 dl havregryn

Gör så här

1

Slå hett vatten över havregrynen och låt stå tills de kallnar eller över natten.

2

Smula jästen i en bunke och lös upp den i kallt vatten.

3

Tillsätt rapsolja, salt, kummin, rivna morötter, blötlagda havregryn och grahamsmjöl. 

4

Tillsätt sedan det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och forma till limpor. Lägg i papprade eller smorda brödformar och låt jäsa under bakduk i ytterligare 1 1/2 timme.

6

Värm ugnen till 250 grader.

7

Pensla bröden ovanpå med vatten. Skär några snitt i ytan med en vass kniv och strö över havregryn. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen. Spruta eller skvätt in 1/2 dl vatten i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Vattnet ger bröden en fin skorpa.

8

Grädda i cirka 40–50 minuter tills bröden känns luftiga när man knackar på dem på undersidan eller till en innertemperatur på 100 grader.


Kommentar:
Riven morot gör brödet extra saftigt. Havregryn och grahamsmjöl
ger extra fibrer.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top