Norsk fiskgratäng

Av Hillevi Bager Falk.

Okänd
4 portioner
10 röstande. Du har satt betyget 5.

Du behöver

  • 1 dl makaroner (ej snabbmakaroner)
  • ca 600 g färsk eller fryst fiskfilé t.ex. sej
  • 2 msk smör eller margarin
  • 4 dl mjölk och fiskbuljong
  • 4 1/2 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • ca 1 tsk salt
  • 1 krm muskotnöt
  • ströbröd
  • riven (Jarlsberg)ost

Gör så här

1
Koka makaronerna enligt anvisningar på förpackningen. Häll upp dem i ett durkslag, spola av med kallt vatten och låt rinna av.
2
Putsa de färska filéerna och halvtina de frysta. Dela dem i mindre bitar. Smält matfettet i en vid kastrull eller traktörpanna. Lägg i fiskbitarna och låt dem bli genomkokta på mycket svag värme. Häll av fiskspadet och tillsätt mjölk så att det blir 4 dl. Vispa ut mjölet i mjölkblandningen och låt koka upp under omrörning till en tjock sås.
3
Tillsätt äggulorna när såsen svalnat. Smaka av med salt och riven muskotnöt. Dela fiskköttet i mindre bitar och blanda försiktigt ner det i såsen tillsammans med makaronerna.
4
Vispa vitorna till hårt skum och blanda i dem. Häll smeten i en låg gratängform. Strö över ströbröd och riven ost. Grädda gratängen på nedersta falsen i 200 grader varm ugn cirka 20 minuter.
5
Att servera till: rivna morötter blandade med äppletärningar, gärna överdroppade med nypressad citron.

Recept // Fler fiskrecept