Du behöver
- 5 dl vetemjöl (300 g)
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl strösocker (90 g)
- 150 g smör
- 1 st ägg
- 1 msk vatten kallt
Fyllning
300 g nötter t ex jordnötter, valnötter eller hasselnötter
3 dl strösocker (270 g)
0.5 dl ljus sirap
1 st apelsin det yttersta finrivna skalet
150 g smör
0.5 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl (18 g)
Gör så här
Lägg mjöl, bakpulver, socker och smör i matberedare och kör till smulor. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop till en deg. Låt vila plastad i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla eller tryck ut degen i en papprad långpanna (30 x 40 centimeter). Låt degen gå upp 1 centimeter på kanten. Nagga och förgrädda i 10 minuter.
Fyllning Om nötterna är salta, gnugga bort det mesta av saltet med hushållspapper. Grovhacka nötterna. Blanda socker, sirap, apelsinskal, smör, vispgrädde och mjöl i en kastrull. Låt smälta på svag värme och rör till en jämn smet, det ska inte koka. Rör ned nötterna och bred ut såsen på mördegen.
Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter tills kolasmeten börjar få färg, vakta så att den inte bränns. Låt svalna helt.
Skär i rutor med vass kniv.