Läsar-recept

Succéreceptet: Sötsalta nötkolabitar med apelsin

Ett läsarrecept som blivit en riktig favorit! ”De här kakorna brukar jag bjuda på när vi har gäster hemma”, hälsar Gunn Johnansson. Receptet har hon fått av en god vän.

Tillagningstid: 50 minuter
40 stycken

Du behöver

  • 5 dl vetemjöl (300 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl strösocker (90 g)
  • 150 g smör
  • 1 st ägg
  • 1 msk vatten kallt

Fyllning

300 g nötter t ex jordnötter, valnötter eller hasselnötter
3 dl strösocker (270 g)
0.5 dl ljus sirap
1 st apelsin det yttersta finrivna skalet
150 g smör
0.5 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl (18 g)

Gör så här

1

Lägg mjöl, bakpulver, socker och smör i matberedare och kör till smulor. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop till en deg. Låt vila plastad i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

2

Kavla eller tryck ut degen i en papprad långpanna (30 x 40 centimeter). Låt degen gå upp 1 centimeter på kanten. Nagga och förgrädda i 10 minuter.

3

Fyllning Om nötterna är salta, gnugga bort det mesta av saltet med hushållspapper. Grovhacka nötterna. Blanda socker, sirap, apelsinskal, smör, vispgrädde och mjöl i en kastrull. Låt smälta på svag värme och rör till en jämn smet, det ska inte koka. Rör ned nötterna och bred ut såsen på mördegen.

4

Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter tills kolasmeten börjar få färg, vakta så att den inte bränns. Låt svalna helt.

5

Skär i rutor med vass kniv.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top