Palsternackskaka med kardemumma

Du behöver 3 st ägg 3 dl strösocker 2 dl rapsolja 150 g palsternacka finriven 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 3...

Tillagningstid: 60 minuter
12 bitar

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl rapsolja
  • 150 g palsternacka finriven
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • smör och ströbröd till formen

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, 24 centimeter i diameter.

2

Vispa ägg och socker pösigt och blanda i olja och riven palsternacka.

3

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, kardemumma och salt. Vänd ner de torra ingredienserna i äggvispet och häll smeten i formen. 

4

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter tills en provsticka kommer ut torr. Låt kakan svalna helt. 

5

Dela kakan i två bottnar. Vispa ihop ingredienserna till toppingen och bred hälften på en av bottnarna. Lägg den andra ovanpå och bred på resten av toppingen. Riv citronskal över kakan och servera.


Kommentar:
Den saftiga sockerkakan påminner om morotskaka men här har vi använt palsternacka istället. Färskostglasyr och rivet citronskal gör kakan extra lyxig.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top