Plommonkaka med mandel

Du behöver 3 st ägg 1 dl strösocker 1 dl farinsocker 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1 tsk kardemumma 1.5 dl...

Tillagningstid: 50 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1.5 dl mjölk
  • 100 g smör smält, avsvalnat
  • 500 g plommon
  • 3 msk flagad mandel
  • vispgrädde till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och sikta ner i äggsmeten. Blanda i mjölk och smör och rör till en jämn smet.

3

Häll smeten i smord och bröad eller papprad form (cirka 20 x 30 centimeter). 

4

Kärna ur plommonen och skär dem i klyftor eller bit-ar. Lägg ut plommonbitarna jämnt fördelat över smeten och strö över flagad mandel.

5

Grädda mitt i ugnen cirka 35 minuter tills kakan fått fin färg. Låt svalna något och servera kakan ljummen eller kall med en klick lättvispad grädde.


Kommentar:
En saftig sötfrisk plommonkaka smakar gott efter den salta fisken.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top