Läsarfavorit: Portergryta med fläskkött

Du behöver 1 dl svartvinbärssaft outspädd 1 dl soja mörk 2 st 2 buljongtärningar 2 st gul lök hackade 2 st vitlöksklyftor finhackade 1 tsk...

Tillagningstid: 120 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 1 dl svartvinbärssaft outspädd
  • 1 dl soja mörk
  • 2 st 2 buljongtärningar
  • 2 st gul lök hackade
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 1 tsk timjan eller rosmarin
  • svartpeppar
  • 1,5 kg benfritt fläskkött t ex karré (kan bytas mot nötkött)

Sås

7 dl skyn från köttkoket
4 msk vetemjöl
2 dl crème fraîche
33 cl öl gärna porter

Gör så här

1

Koka upp öl, saft, soja, buljongtärningar, hackad gul lök och vitlök, timjan och nymald svartpeppar. 

2

Putsa köttet från överflödigt fett och skär det i 2–3 cm stora bitar. Lägg köttet i grytan (det behöver inte brynas). 

3

Låt köttet puttra under lock i 1–1 1/2 timme eller tills det är riktigt mört. 

4

Ta grytan från plattan och sila av skyn i en mindre kastrull. Låt koka upp. Rör ut mjölet i crème fraîchen och vispa ner i skyn. Låt småkoka i
4 minuter.

5

Servera grytan med potatismos, rivna morötter och en sallad.


Kommentar:
– Det här receptet har jag fått av min goda vän Berit Lundmark i Skellefteå. Det kan lagas på nötkött men jag tycker det blir bra med benfri fläskkarré, hälsar Ann-Marie Mörtberg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top