Du behöver
- 1 dl svartvinbärssaft outspädd
- 1 dl soja mörk
- 2 st 2 buljongtärningar
- 2 st gul lök hackade
- 2 st vitlöksklyftor finhackade
- 1 tsk timjan eller rosmarin
- svartpeppar
- 1,5 kg benfritt fläskkött t ex karré (kan bytas mot nötkött)
Sås
7 dl skyn från köttkoket
4 msk vetemjöl
2 dl crème fraîche
33 cl öl gärna porter
Gör så här
Koka upp öl, saft, soja, buljongtärningar, hackad gul lök och vitlök, timjan och nymald svartpeppar.
Putsa köttet från överflödigt fett och skär det i 2–3 cm stora bitar. Lägg köttet i grytan (det behöver inte brynas).
Låt köttet puttra under lock i 1–1 1/2 timme eller tills det är riktigt mört.
Ta grytan från plattan och sila av skyn i en mindre kastrull. Låt koka upp. Rör ut mjölet i crème fraîchen och vispa ner i skyn. Låt småkoka i
4 minuter.
Servera grytan med potatismos, rivna morötter och en sallad.
– Det här receptet har jag fått av min goda vän Berit Lundmark i Skellefteå. Det kan lagas på nötkött men jag tycker det blir bra med benfri fläskkarré, hälsar Ann-Marie Mörtberg.