Rådjurssadel från ugnen

Du behöver rådjurssadel hel bit, ca 800 g smör salt svartpeppar Lingon- och rödvinssky: 50 g schalottenlök finhackad 0.5 st vitlöksklyfta finhackad 30 g bacon...


4 portioner

Du behöver

  • rådjurssadel hel bit, ca 800 g
  • smör
  • salt svartpeppar

Lingon- och rödvinssky:

50 g schalottenlök finhackad
0.5 st vitlöksklyfta finhackad
30 g bacon strimlat
2 msk olivolja
0.5 dl farinsocker
1 tsk enbär krossade
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
6 dl rödvin
3 dl lingon färska eller frysta tinade
3 dl viltfond
salt vitpeppar
majsenamjöl
potatispuré Rostad palsternacks- och
palsternacka (ungefär 400 g)
olivolja
1.5 dl vispgrädde
10 st potatis medelstora av mjölig sort
2 msk smör rumsvarmt
salt vitpeppar
strösocker

Gör så här

1
Bryn köttet i smör sedan det saltats och pepprats. Laga sedan köttet i 120 graders ugnsvärme tills innertemperaturen på rådjuret är 52 grader.

2
Servera sadeln skuren i 4 portionsbitar.

3

4
Lingon- och rödvinssky:

5
Fräs löken och baconstrimlorna i oljan tills det fått en bra färg. Därefter sockret som får smälta.

6
Strö över kryddorna och tillsätt vinet och lingonen. Koka ner till hälften. Slå på fonden. Koka ner tills hälften återstår.

7
Smaka av med salt och peppar. Red av med majsenamjöl.

8

9
Palsternacks- och potatispuré:

10
Rosta palsternackorna i 175 graders ugnsvärme med olivolja tills de är mjuka. Mixa dem med lite av grädden.

11
Koka potatisen och mixa eller mosa dem för hand. Rör ner grädden, palsternackspurén och smöret. Smaka av med salt, peppar och socker. Garnera gärna med tärningar av rostade rotfrukter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top