Rådjurssadel från ugnen

Av Lise-Lott Andersson.

Okänd
4 portioner
66 röstande. Du har satt betyget 2.

Du behöver

  • ca 800 g urbenad rådjurssadel, hel bit
  • smör
  • salt, svartpeppar
  • Lingon- och rödvinssky:
  • 50 g schalottenlök, finhackad
  • 1/2 vitlöksklyfta, finhackad
  • 30 g bacon, strimlat
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 dl farinsocker
  • 1 tsk enbär, krossade
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • 6 dl rödvin
  • 3 dl färska eller frysta tinade lingon
  • 3 dl viltfond
  • salt, vitpeppar
  • majsenamjöl
  • Rostad palsternacks- och potatispuré
  • ca 6 (ungefär 400 g) palsternackor
  • olivolja
  • 1–2 dl vispgrädde
  • 10 medelstora potatisar av mjölig sort
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • salt, vitpeppar
  • strösocker

Gör så här

1
Bryn köttet i smör sedan det saltats och pepprats. Laga sedan köttet i 120 graders ugnsvärme tills innertemperaturen på rådjuret är 52 grader.
2
Servera sadeln skuren i 4 portionsbitar.
3
4
Lingon- och rödvinssky:
5
Fräs löken och baconstrimlorna i oljan tills det fått en bra färg. Därefter sockret som får smälta.
6
Strö över kryddorna och tillsätt vinet och lingonen. Koka ner till hälften. Slå på fonden. Koka ner tills hälften återstår.
7
Smaka av med salt och peppar. Red av med majsenamjöl.
8
9
Palsternacks- och potatispuré:
10
Rosta palsternackorna i 175 graders ugnsvärme med olivolja tills de är mjuka. Mixa dem med lite av grädden.
11
Koka potatisen och mixa eller mosa dem för hand. Rör ner grädden, palsternackspurén och smöret. Smaka av med salt, peppar och socker. Garnera gärna med tärningar av rostade rotfrukter.


Recept // Fler viltrecept