Rimbobullar med mandelspån

Du behöver Fyllning: 75 g smör rumsvarmt 1.5 msk strösocker 1.5 tsk vaniljsocker Deg: 25 g jäst 1/2 paket, gärna för söta degar 2 dl...

Tillagningstid: 40 minuter
24 portioner

Du behöver

Fyllning:

75 g smör rumsvarmt
1.5 msk strösocker
1.5 tsk vaniljsocker

Deg:

25 g jäst 1/2 paket, gärna för söta degar
2 dl kall mjölk
200 g smör rumsvarmt
1 msk strösocker
6 dl vetemjöl

Till pensling:

1 st ägg
2 msk pärlsocker
2 msk mandelspån

Gör så här

1
Börja med att röra samman ingredienserna till fyllningen.

2
Rör sedan ut jästen i mjölken, gärna i hushållsmaskin eller med elvispens degkrokar. Klicka i smöret och sockret, och sikta i mjölet (degen blir lättare då) under bearbetning. Arbeta samman till en glänsande, smidig deg.

3
Kavla ut den direkt 3–4 millimeter tjock. Sporra den utkavlade degen till rutor, 8 x 8 centimeter. Lägg en klick, cirka en halv tesked, fyllning på varje ruta.

4
Vik in och nyp samman varje rutas deghörn över fyllningen. Samla kanter och rester av degen och kavla ut dem igen, som ovan. Lägg de vikta bullarna i dubbla bullformar på plåt, täck med ren handduk och låt jäsa dragfritt 2 timmar.

5
Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och mandel. Grädda mitt i ugnen cirka 7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Bullarna kan frysas, men är som allra godast fortfarande ljumma, förstås.

6
Tips! Du kan smaksätta fyllningen ytterligare: Blanda i

7
1 tesked malen ingefära, 1 tesked malen kanel eller 1/2 tesked nystött kardemumma.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top