Du behöver
- 45 g karljohanssvamp torkad
- smör
- 0.5 st gul lök hackad
- 2 msk olivolja
- 3 dl carnaroliris eller arborioris
- 2 dl vitt vin
- 1 l hönsbuljong
- 1.5 dl parmesanost
- 1 msk hackad gräslök
- salt och peppar
Gör så här
1
Om du ska använda torkad svamp så lägg den i blöt i 30 minuter. Pressa ur så mycket vatten som möjligt, hacka den grovt. Stek svampen i lite smör och ställ åt sidan.
2
3
Värm upp en tjockbottnad kastrull med olivoljan. Fräs löken i ett par minuter, tillsätt riset och fräs det ordentligt i ytterlgare 2-3 minuter. Häll på vinet och låt de nästan koka bort, rör hela tiden. Häll på lite av buljongen så att det står i höjd med riset. Efterhand som buljongen kokar in så späd med mer buljong. Rör nästan hela tiden.
4
5
Efter 17-18 minuter bör riset vara klart och den mesta av buljongen tillsatt. Rör i parmesan, gräslök och svamp, krydda med salt och peppar. Risotton ska vara rinnig och krämig, absolut inte stabbig.