Du behöver
- 250 g broccoli
- 400 g blomkål
- 0.5 tsk chiliflakes
- salt
- olivolja att ringla över
- 50 g sötmandel
- smör
- sardeller
- 1 st Pressad alt riven vitlöksklyfta
- 0.5 msk pressad citron
- 2 dl finriven parmesanost
- 1 dl olivolja
- salt
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort 2–3 cm av den nedersta grova stammen på broccolin. Dela resten i jämnstora bitar.
Dela blomkålen i buketter. Lägg broccoli och blomkål på en bakpappersklädd plåt.
Strö på chiliflakes och salt, ringla olivolja över. Stek i mitten av ugnen tills grönsakerna är mjuka, ca 20–25 minuter.
Stek sötmandeln i lite smör i någon minut (skalet kan vara kvar). Hacka den grovt på en skärbräda.
Sardell- och parmesansås Kör sardeller, vitlök, citron och parmesan i en matberedare. Tillsätt olivoljan i en fin stråle samtidigt som du kör matberedaren. Smaka av med salt. 6 Servera broccoli och blomkål med hackad mandel och sardell- och parmesansås.