Skummig trattkantarellsoppa

Av .

Okänd
4 portioner
7 röstande. Du har satt betyget 3.

Du behöver

  • ca 1 liter färska trattkantareller
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 liten gul lök
  • 8 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 kryddmått timjan
  • nymald svartpeppar
  • (1-2 msk madeira eller portvin)
  • 2 1/2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • vatten

Gör så här

1
Ansa svampen och grovhacka stora exemplar. Fräs svampen i hälften av matfettet tills den vätska som bildas kokat in.
2
Skala och finhacka löken. Tillsätt resten av matfettet och löken. Fräs alltsammans några minuter tills löken är mjuk. (Spara lite av den stekta svampen till garnering av den färdiga soppan.)
3
Häll på vatten, lägg i buljongtärningar och tillsätt 1 dl av grädden. Salt behövs som regel inte, buljongtärningarna ger tillräcklig sälta. Smaksätt med timjan och peppar och eventuellt lite madeira eller portvin.
4
Låt soppan koka 15-20 min.
5
Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner redningen i soppan. Låt den koka ytterligare några minuter. Vispa resten av grädden riktigt krämig och blanda ner den i soppan. Lägg den stekta svampen i soppan och servera direkt.

Kommentar:
Soppa gjord på trattkantareller är både mustig och len i smaken. Välj att servera soppan med hela eller grovhackade svampar. Den som föredrar helt slät soppa kan använda stavmixer eller matberedare. Vispad grädde som tillsätts i slutet av tillagningen gör soppan festligt skummig.

Recept // Fler svamprecept