Du behöver
- 6 st ägg
- 1 tsk olivolja
- 160 g pancetta tärnad (eller bacon)
- 500 g grön sparris 2 buntar
- 65 g mâchesallad 1 påse
Citron- och senapsdressing
0,5 st citron saften
2 tsk dijonsenap
0,5 dl olivolja
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
0,5 dl stora kaprisbär (cocktailkapris)
1 msk gräslök skuren
flingsalt
Gör så här
Koka upp vatten till äggen. Sänk ner dem i vattnet och låt sjuda i 6 minuter. Kyl sedan i kallt vatten. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna och stek pancettan gyllene och frasig. Lyft den ur pannan och låt rinna av på hushållspapper. Spara fettet i pannan.
Skölj och torka mâchesalladen. Vispa ihop citronsaft och senap till dressingen, vispa i olivoljan droppvis så att dressingen blir krämig. Smaka av med salt och peppar. Skala äggen och dela dem i halvor.
Ansa sparrisen, dela eventuella grövre stänglar på längden och fräs dem precis mjuka (men med tuggmotstånd kvar) i fettet från pancettan, cirka 5 minuter. Lägg upp sallad, ägg, sparris och kapris på tallrikar, strö över pancetta och gräslök och droppa över dressingen. Avsluta med en nypa flingsalt och lite nymalen svartpeppar.
Knaprig pancetta och krämiga ägg är perfekta till den gröna sparrisen, som tar runt fem minuter att råsteka.