Du behöver
- 5 st vitlöksklyftor med skalet kvar
- 2 msk vit balsamvinäger
- 2 tsk dijonsenap
- 1 dl olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 kg grön sparris
- 300 g röda cocktailtomater delade
- 1 st rödlök tunt skivad
- 2 kruka basilika bladen från
- parmesanost en bit
Gör så här
1
Börja med dressingen. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in vitlökskyftorna i ugnen på ett fat i cirka 15 minuter tills de blir mjuka.
2
Kläm ut vitlöken ur skalet, mosa med en gaffel. Vispa ihop med vinäger, senap och olivolja. Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar.
3
Skär av den nedre, träiga delen av sparrisen. Skala eventuellt.
4
Koka dem i saltat vatten i 1–3 minuter beroende på grovlek.
5
Lyft upp med hålslev och kyl i en bunke med isvatten. Låt rinna av på en ren handduk.
6
Dela sparrisen i bitar och vänd ihop med tomater, rödlök, basilika och dressingen. Lägg upp i skål och hyvla eller riv parmesanost över.