Tomatketchup långbakad

Du behöver 1 st äpple 7 st plommontomater (500 g) 20 st körsbärstomater (400 g) 0.5 st vitlöksklyfta skivad 5 st soltorkade tomater i olja...

Tillagningstid: 25 minuter | Extra tid: 120 minuter
9 deciliter

Du behöver

  • 1 st äpple
  • 7 st plommontomater (500 g)
  • 20 st körsbärstomater (400 g)
  • 0.5 st vitlöksklyfta skivad
  • 5 st soltorkade tomater i olja
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl vatten

Gör så här

1

Sätt ugnen på 150 grader.

2

Skala och kärna ur äpplet och skär äpple och tomater i bitar. Lägg tillsammans med vitlöken i en liten ugnsform (vi använde en med måtten 25×18 centimeter). 

3

Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och lägg i formen. Häll över balsamvinäger, socker och salt och blanda allt. 

4

Ställ formen i mitten av ugnen och baka i 2 timmar. Rör om då och då. Tillsätt vattnet efter halva tiden eller när massan börjar bli trögflytande eller torr. Saftigheten kan variera mellan olika tomatsorter.

5

Ta ut formen och låt svalna något. Häll över tomatröran i en mixer och mixa till ketchup.

6

Häll upp i burkar eller flaskor med vid hals och förvara mörkt och svalt. Håller i kylen i cirka 1 månad. Skaka om vid användning.


Kommentar:
Ketchup som du gör själv är garanterat fri från tillsatser. Vi gör den av färska och soltorkade tomater och låter äpple ge sötma, då kan vi nästan skippa sockret helt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top