Ugnsbräserad renstek med gammaldags viltsås

Du behöver 1 st renstek ca 1,2 kg 1 msk smör + 1 msk matolja 2 st morötter 1 st palsternacka 1 st gul lök...


4 portioner

Du behöver

  • 1 st renstek ca 1,2 kg
  • 1 msk smör + 1 msk matolja
  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 1 st gul lök
  • 0.5 tsk salt
  • 6 st enbär krossade
  • 0.5 tsk svartpeppar grovmalen
  • 2 msk kantarellfond vilt- och
  • 3 dl kokande vatten

Sås:

5 dl spad
1 dl karljohanssvamp timjan, citron
getmesost (4 skivor getmesost)
2 msk svartvinbärsgelé eller rönnbärsgelé
0.5 msk balsamvinäger
2 msk vetemjöl + 3/4 dl vatten
salt och svartpeppar

Gör så här

1
Tina steken ett dygn i kylskåpet, bind upp köttet om det inte ligger i nät. Torka av ytan och bryn steken runt om i en blandning av smör och olja.

2

3
Skala morötter, palsternacka och lök. Skär i mindre bitar och lägg dem i en stekgryta.

4

5
Stick in en stektermometer i köttet och lägg steken ovanpå grönsakerna i grytan. Strö på salt, enbär och peppar. Blanda fond och vatten och häll i grytan. Lägg på lock, koka upp på plattan och sätt grytan på nedre falsen i ugnen i 150 grader.

6

7
Bräsera ungefär 2 timmar tills stektermometern visar 70 grader. Ta ut steken och låt den vila övertäckt medan såsen tillagas.

8

9
Sila spadet över i en kastrull, späd eventuellt med vatten till 5 deciliter. Vispa ner creme fraiche, mesost, gelé och vinäger. Koka upp. Skaka ihop mjöl och vatten och vispa ner redningen i spadet. Koka 3 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

10

11
Servera steken i skivor tillsammans med kokt brysselkål, morötter, palsternacka och eventuellt steklök. Kokta (mandel)potatisar och gelé till.


Kommentar:
Tid 2–3 timmar

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top