Ullas köttbullar med gräddsås

Av Måns Falk.

Tillagningstid: 50 minuter
6 portioner
32 röstande. Du har satt betyget 4.

Du behöver

  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk + 1dl grädde
  • 1 gul lök, råriven
  • 1 msk svensk senap (typ Slotts)
  • 1 1/2 tsk salt, 1 tsk vitpeppar
  • 1/2 msk epice riche (fyra kryddor)
  • 1 tsk socker
  • 800 g färs (30 % fläsk, 70 % nöt)
  • 1 ägg
  • rapsolja och smör till stekning
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk spad från smörgåsgurka
  • 1 msk svartvinbärsgelé

Gör så här

1
Blanda ströbröd, mjölk och grädde, låt svälla cirka tio minuter. Blanda i lök, senap och kryddor. Blanda färsen med ägget och tillsätt därefter brödblandningen. Rulla lagom stora bullar med blöta händer och lägg på fuktat fat. Stek köttbullarna i olja och smör, inte för många åt gången.
2
Sås:
3
Koka ur pannan med vatten och fond. Vispa loss stekresterna, tillsätt grädden och koka på låg värme cirka 5 minuter. Tillsätt lite spad från smörgåsgurka och vinbärsgelén. Smaka av med salt och peppar. Värm köttbullarna i såsen om du vill och bjud inlagd gurka, rårörda lingon och potatispuré till.

Kommentar:
Recept av Pelle Johansson, krögare och köksmästare på Wärdshuset Ulla Winbladh.

Recept // Fler fläskköttrecept