Vaniljglass grundrecept

Du behöver 2.5 dl vispgrädde 2.5 dl mjölk 1 msk honung 1 dl strösocker 0.5 st vaniljstång 5 st äggulor Gör så här 1 Mät...

Tillagningstid: 30 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 2.5 dl vispgrädde
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 msk honung
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 st vaniljstång
  • 5 st äggulor

Gör så här

1
Mät upp vispgrädde, mjölk, honung och hälften av sockret i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i stången och hetta upp gräddblandningen.

2
Blanda äggulorna med resten av sockret och rör ner lite av den heta gräddblandningen i äggule­smeten.

3
Koka upp gräddblandningen och vispa ner äggulesmeten i kastrullen. Vispa ett ögonblick, dra kastrullen från plattan och låt glassmeten svalna i kallt vattenbad. Låt blandningen stå och “mogna” i kylskåp, helst till nästa dag.

4
Fiska upp vaniljstången och frys glassen i en glassmaskin i cirka 30 minuter eller tills den fått bra konsistens. Den som inte har glassmaskin kan frysa glassen i en bunke och röra med jämna mellanrum.

5
Variation hallonglass

6
Uteslut vanilj­stången. Byt ut mjölken mot

7
250 g mixade hallon. Öka sockret och vispgrädden med 1/2 dl vardera och följ i övrigt receptet.


Kommentar:
Pimpade glasstrutar
Gör butikens glasstrutar extra personliga och snygga med choklad, strössel och annat gott!
Bryt 100 g mörk, ljus eller vit choklad i mindre bitar och smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad. Rör då och då så att chokladen inte blir för varm.
Pensla ett lager choklad på strutens kant och dekorera med till exempel strössel, kokosflingor eller hackade nötter. Ställ varje strut i ett litet glas och låt stelna i kylen i cirka 15 minuter. Servera sedan tillsammans med glass. Räcker till cirka tio strutar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top