Du behöver

  • Potatis- och palsternacksmos:
  • 1 kg potatis av fastare sort
  • 2 palsternackor
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 dl standardmjölk, 3 %
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • riven muskotnöt
  • Tomatsås:
  • 1 hackad gul lök
  • 2 morötter
  • 1 msk olja
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 msk oregano
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • 2 dl riven ost

Gör så här

1
Skala och tärna potatis och palsternackor och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och kör med elvispens degkrokar direkt ner i kastrullen. Rör ner matfettet, mjölken och kryddorna - använd inte elvispen för länge för då finns det risk att moset blir segt. Lägg det varma moset i en gratängform.
2
Under tiden rotsakerna kokar kan du göra tomatsåsen. Fräs löken och de grovrivna morötterna i olja i en kastrull. Häll i krossade tomater och tomatpuré och låt det koka ihop med buljongtärningen, vitlöken och kryddorna några minuter. Häll tomatsåsen över moset och toppa det hela med ost. Gratinera det i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter, eller till osten har fått färg. Servera med en grönsallad.

Recept // Fler potatis & rotfrukterrecept