Vegetarisk gratäng

Du behöver Potatis- och palsternacksmos: 1 kg potatis av fastare sort 2 st palsternackor 2 msk smör eller margarin 2 dl standardmjölk 3 % 0.5...


4 portioner

Du behöver

Potatis- och palsternacksmos:

1 kg potatis av fastare sort
2 st palsternackor
2 msk smör eller margarin
2 dl standardmjölk 3 %
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar
muskotnöt riven

Tomatsås:

1 st lök hackad gul
2 st morötter
1 msk olja
1 st förpackning krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 st grönsaksbuljongtärning
1 st vitlöksklyfta pressad
0.5 msk oregano
0.5 tsk salt
1 krm kajennpeppar
2 dl riven ost

Gör så här

1
Skala och tärna potatis och palsternackor och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och kör med elvispens degkrokar direkt ner i kastrullen. Rör ner matfettet, mjölken och kryddorna – använd inte elvispen för länge för då finns det risk att moset blir segt. Lägg det varma moset i en gratängform.

2
Under tiden rotsakerna kokar kan du göra tomatsåsen. Fräs löken och de grovrivna morötterna i olja i en kastrull. Häll i krossade tomater och tomatpuré och låt det koka ihop med buljongtärningen, vitlöken och kryddorna några minuter. Häll tomatsåsen över moset och toppa det hela med ost. Gratinera det i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter, eller till osten har fått färg. Servera med en grönsallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top