Du behöver
- 1.2 kg kalvkött benfri av rostbiff eller fransyska
- salt
- svartpeppar nymalen
- 2 msk smör gärna klarifierat
Tonfiskkräm
200 g tonfisk på burk msc-märkt i olja, avrunnen
3 dl majonnäs
4 st sardellfiléer finhackade
2 msk kapris hackade
1 tsk citronsaft
Potatissallad
1.2 kg färskpotatisar vältvättad
2 st röda knipplökar
2 krm salt
1 msk strösocker
4 msk rödvinsvinäger
2 msk vitt vin
6 msk rapsolja
3 st dragonkvistar plockade blad
3 msk bladpersilja grovhackad
Till servering
rädisor knippa
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Gnid in steken med salt och peppar. Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg i köttet och bryn det vackert ljusbrunt runtom. Lägg över i en ugnssäker form. Stick in en kötttermometer i den tjockaste delen av steken.
Sätt formen i nedre delen av ugnen. När köttermometern visar cirka 62 grader är steken rosa inuti, vid 70 grader är den genomstekt.
Ta ut köttet och låt svalna övertäckt. Slå in köttet i folie och förvara kallt. Skiva tunt precis före servering.
Mixa ihop tonfisk och majonnäs. Smaka av med sardeller, kapris, citronsaft, och svartpeppar. Täck över och ställ kallt till servering.
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen noga.
Skala och strimla rödlöken fint. Blanda lök, salt och socker i en stor skål. Tillsätt vinäger och vin eller vatten. Rör i oljan. Vänd ner den varma potatisen och låt kallna. Täck över och ställ kallt till serveringen. Vänd ner örterna precis innan servering.
Servera kalvsteken med tonfiskkräm, potatissallad, färska rädisor och citronklyftor.
Har du aldrig provat vitello tonnato, kalvstek med tonfisksås, förut är det dags nu! Servera den med färskpotatissallad.