Vitello tonnato med potatissallad

Du behöver 1.2 kg kalvkött benfri av rostbiff eller fransyska salt svartpeppar nymalen 2 msk smör gärna klarifierat Tonfiskkräm 200 g tonfisk på burk msc-märkt...

Tillagningstid: 120 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1.2 kg kalvkött benfri av rostbiff eller fransyska
  • salt
  • svartpeppar nymalen
  • 2 msk smör gärna klarifierat

Tonfiskkräm

200 g tonfisk på burk msc-märkt i olja, avrunnen
3 dl majonnäs
4 st sardellfiléer finhackade
2 msk kapris hackade
1 tsk citronsaft

Potatissallad

1.2 kg färskpotatisar vältvättad
2 st röda knipplökar
2 krm salt
1 msk strösocker
4 msk rödvinsvinäger
2 msk vitt vin
6 msk rapsolja
3 st dragonkvistar plockade blad
3 msk bladpersilja grovhackad

Till servering

rädisor knippa

Gör så här

1

Sätt ugnen på 150 grader. Gnid in steken med salt och peppar. Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg i köttet och bryn det vackert ljusbrunt runtom. Lägg över i en ugnssäker form. Stick in en kötttermometer i den tjockaste delen av steken. 

2

Sätt formen i nedre delen av ugnen. När köttermometern visar cirka 62 grader är steken rosa inuti, vid 70 grader är den genomstekt. 

3

Ta ut köttet och låt svalna övertäckt. Slå in köttet i folie och förvara kallt. Skiva tunt precis före servering. 

4

Mixa ihop tonfisk och majonnäs. Smaka av med sardeller, kapris, citronsaft, och svartpeppar. Täck över och ställ kallt till servering.

5

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen noga.

6

Skala och strimla rödlöken fint. Blanda lök, salt och socker i en stor skål. Tillsätt vinäger och vin eller vatten. Rör i oljan. Vänd ner den varma potatisen och låt kallna. Täck över och ställ kallt till serveringen. Vänd ner örterna precis innan servering.

7

Servera kalvsteken med tonfiskkräm, potatissallad, färska rädisor och citronklyftor.


Kommentar:
Har du aldrig provat vitello tonnato, kalvstek med tonfisksås, förut är det dags nu! Servera den med färskpotatissallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top