Så tar du bäst hand om såret – glöm gamla råd!

För de flesta är det ofarligt och problemfritt att få ett sår. Men alla slipper inte undan lika lätt. Här tipsar sårcoachen om hur du tar hand om dina sår på bästa sätt – enligt nyaste rönen.

När kroppen mår dåligt kan den behöva hjälp på traven. Även små sår behöver tas om hand på rätt sätt. Misskötta sår kan annars få onödigt allvarliga följder, såsom sårinfektioner och i allra värsta fall livshotande tillstånd som sepsis och septisk chock. 

– Rengöring och att skydda såret från smuts och bakterier är A och O när du tar hand om ett sår. Använd ljummet rinnande kranvatten och oparfymerad tvål, och se till att få bort all smuts. Om det finns grus och asfalt i såret kan du använda en mjuk tandborste. Gör det ont, kan en bedövningssalva verka en stund innan du tvättar, säger Christina Monsen, sjuksköterska och doktor i medicinsk vetenskap, som utbildar sårkonsulter som arbetar inom primärvården Skåne.

Christina Monsen utbildar i sårvård.

Sår ska inte lufttorka

En vanlig myt om sårläkning är att sår ska lufttorka. Därför tänker många att de inte behöver ett plåster när de skadat sig. Men forskning visar att sår läker snabbare i en fuktig miljö jämfört med en torr och luftig miljö. Nya celler bildas snabbare i den fuktiga miljön, och risken för infektioner minskar. 

– Såret bör skyddas så länge det vätskar och det finns moderna plåster i material som inte fäster mot sår­ytan och som tillåter fukt­överföring genom materialet, så att såret kan andas, säger Christina Monsen.

Bra att ha ditt hemapotek

  • Moderna plåster i material som inte fäster mot sårytan och som tillåter fuktöverföring genom materialet så att såret kan andas.
  • Bedövningssalva.
  • Oparfyrmerad flytande tvål.
  • Extramjuk tandborste.

Hos de allra flesta friska personer läker såret inom en vecka till fjorton dagar. Under läkningen bilder kroppen ett eget biologiskt förband, sårskorpan. 

– Det är först när skorpan fallit av och den nya huden som bildats under är torr som såret är läkt.

Långsam läkning av sår kan innebära infektion

Läker såret långsamt kan det ha blivit infekterat. Då har troligtvis bakterier fått fäste i såret. 

– Kontakta din vårdcentral om huden runt såret blir rött, varmt och svullet och det plötsligt gör mera ont och vätskar mer än tidigare. 

Svårläkta sår som inte läkt på 4–6 veckor på ben och fötter kan ha en rad olika orsaker. Personer med diabetes och personer med nedsatt blodcirkulation kan exempelvis ha en kraftigt försämrad läkningsförmåga.  

Då ska du kontakta vården

– Svårläkta sår är ofta smärtsamma och påverkar livskvaliteten. När såren inte är läkta på två till fyra veckor bör du ta kontakt med din vårdcentral för att bedöma orsaken till utebliven sårläkning och ge rätt behandling. Oftast handlar det om bensår och att kompressionsbehandling behövs.

Christina Monsens råd är att ägna en liten stund varje dag åt att sköta om fötterna, allrahelst när man är lite äldre. 

– Om du smörjer in fötter och underben med mjukgörande kräm minskar du risken för större sår som inte läker.

För den som tidigare haft ben- eller fotsår och blivit ordinerad kompressionsstrumpa är det viktigt att använda den, förklarar Christina Monsen.

– Din kompressionsstrumpa är en förebyggande behandling så att du inte får ett nytt svårläkt sår.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top