Test av vattenkokare

Vattnet ska bli hett snabbt och lätt. Det är vitsen med en vattenkokare. Men varning: Fyra av tio apparater blir farligt heta även på utsidan. Läs hela testet av vattenkokare här.

Så här testade vi

  • Testet är gjort av Birgitta Rasmusson, expert på hushållsapparater och tidigare chef på Ica provkök.
  • Tiden från att det att kokaren slår på tills att den slår av mättes.
  • Koktemperatur och yttemperatur mättes. Temperaturen på tre olika nivåer på utsidan samt på locket mättes. Därefter räknades ett medelvärde ut.
  • Varje provning upprepades tre gånger. Under provningen bedömdes också hur praktiska vattenkokarna är att använda.
  • Vattenkokarna köptes i Stockholmsområdet i maj 2011.

Tips före köpet

  • Fundera över hur du kommer att använda din vattenkokare.
  • Behöver du den till potatis- och pastavatten? Då kan en stor på 1,5–1,7 liter vara bra. Kokar du mest vatten till en kopp te? Välj då hellre en mindre modell på cirka en liter.
  • Fundera över var i köket vattenkokaren ska stå. Samtliga kokare i testet kokar vattnet relativt lång tid innan termostaten slår av. Det betyder att mycket vattenånga pyser ut som kan skada överskåpens undersida.
  • Mät hur lång sladd du behöver före köp; samtliga elsladdar är korta.
  • Provlyft kokaren i handtaget i butiken, titta inte bara på för­packningen. Flera av kokarna har stora, tjocka och oergonomiska handtag.

Test av vattenkokare
Test av vattenkokare
Foto: Erik Hedman

Två deciliter vatten till en kopp te eller flera liter till stora pasta­koket. För många är vattenkokaren en oumbärlig hjälp i köket – som dessutom spar energi.

Icakuriren har testat tio stycken vattenkokare i prisspannet 149 till 1 499 kronor. Samtliga kokar vatten på (närapå) nolltid. Ungefär dubbelt så fort som på vanliga spisen. Allra snabbast är Grundig och Magimix som båda kokar en liter vatten på mindre än tre minuter.

För de mest sävliga; Coline, Severin, OBH Nordica och Bodum tar det nästan en minut längre. Men betydligt viktigare än att spara in några sekunder hit eller dit är kokarnas praktiska funktion och yttemperatur. Underkänt får Coline, Severin, OBH Nordica och Krups eftersom de blir hetare än 60 grader utanpå. Hallå tillverkare, varför sparar ni in på säkerheten? Skärpning!

Coline, OBH Nordica och Krups får även klart minus för att pipen har vassa kanter som man lätt kan skära sig på. Vassa kanter har även den dyraste av dem alla, Magimix. Den får även minus för att den är mycket tung; 3,4 kilo med 1,7 liter vatten i. Det är alldeles för tungt för att kunna fylla en kopp även om man har en stark hand – och arm.

Två av kokarna är svåra att fylla på vilket ger bottenbetyg. Locket på kokaren från Severin är trögt att öppna och stänga och locket på Centurion går knappt att få upp alls.
Samtliga kokare har en termostat som slår av när vattnet kokat upp. Smart men tyvärr fortsätter de att koka ett bra tag innan termostaten slår av och bryter strömmen. Det betyder att mycket vattenånga pyser ut via avhällningspipen. Ångan fastnar och droppar från under­sidan på eventuella överskåp. Bättre kvalitet på termostaterna skulle sätta stopp för detta. Här måste också tillverkarna bättra sig!

Vinnare då? Svar: Nova Line, trots att den är långtifrån snabbast. Fördelarna överväger dock; den väger endast 786 gram och har en yttemperatur på 54 grader. Nova vinner också för att nivåmätare och signallampa är lätta att läsa av, den är lätt att greppa och hälla ur och filtret är lätt att byta. Extra plus får Nova Line för det humana priset.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top