Smaktest: Bearnaise

Färdig bearnaisesås är en storsäljare. Men det är stor skillnad på såserna. Vissa är goda, andra luktar lösningsmedel eller smakar gammalt. Klicka på bilden för att se hela testet.

Smaktest: Bearnaise

001

Original 1020×387 – öppna i nytt fönster
Direktlänk /bilder/imagecreate.php?id=1267500&w=1020&h=387&c=YTowOnt9&s=0&k=b408cb7c665cf945141583cef82bb446ac5b031e

Visa mer info

Se hela testet här

Smaktest: Bearnaise

Se hela testet här (PDF) >>

Bruksklar bearnaisesås är ett älskat, bekvämt tillbehör till bland annat grillat. Det finns både halvfabrikat och färdiga såser att servera kalla eller varma. Icakuriren har blindtestat alla serveringsklara bearnaisesåser vi hittade som inte ska värmas.
Klassisk sauce Béarnaise från sydvästra Frankrike är en pösig ägg- och smörblandning smaksatt med vinägerkokt schalottenlök, smör, persilja och fransk dragon. Köpesåsernas innehåll av­viker rejält från originalets. Förutom E-nummer förekommer så aparta smaksättningar som ansjovis, sojasås, tamarind och svartvinbärsjuicekoncentrat. Äggtillskottet är oftast äggulepulver och fettet snarare olja än smör, plus smörarom. Många såser är översalta trots att såsen ofta serveras till kryddat kött eller salta pommes frites. De flesta sorterna är kylvaror.

Förvirrande märkning

Märkligt nog redovisas oftast burkarnas såsmängd i milli­liter (ml), medan näringsvärden ges per 100 gram, vilket är både virrigt och miss­visande. Såserna innehåller invispad luft och har större volym än samma vikt vatten.  Kilopriset har därför räknats om efter innehållets faktiska vikt och får ses som ett cirkapris.

 

Så gör du egen bearnaise >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top